Het Oorlogsjaar 1943 - Kantelmoment in de oorlog

Deze informatie is niet meer actueel!
In 1943 kwam er voorgoed een einde aan de opmars van de asmogendheden. Na de verpletterende nederlagen in Stalingrad en Koersk werd het Duitse leger terug westwaarts gedrongen. In Noord-Afrika wisten de Britten en de Amerikanen de fascistische strijdkrachten te verdrijven richting het Italiaanse vasteland. Benito Mussolini werd gevangengenomen en de Italiaanse regering schaarde zich aan ...

Wanneer

  • wo 03 mei 2023
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

€ 12,00 (abo - 10,00 euro)

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp z/n3920 Lommel

Info

In 1943 kwam er voorgoed een einde aan de opmars van de asmogendheden. Na de verpletterende nederlagen in Stalingrad en Koersk werd het Duitse leger terug westwaarts gedrongen. In Noord-Afrika wisten de Britten en de Amerikanen de fascistische strijdkrachten te verdrijven richting het Italiaanse vasteland. Benito Mussolini werd gevangengenomen en de Italiaanse regering schaarde zich aan de geallieerde zijde. Hitler liet Il Duce echter bevrijden en plaatste hem aan het hoofd van een marionettenregering in Noord-Italië. Voorlopig wisten de Duitsers ten zuiden van Rome stand te houden. Ook in de Stille Oceaan keerden de krijgskansen. Na de herovering van Guadalcanal namen de Amerikanen de overhand in de strijd en brachten het Japanse leger tal van nederlagen toe. Ondertussen draaide de holocaustmachine op volle toeren en werden honderdduizenden Untermenschen naar de gaskamers geloodst. Het einde van de oorlog was nog niet in zicht, maar de overwinningskansen van de geallieerden waren serieus toegenomen.In 2019 was het precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Deze cursus loopt van 2019 tot 2025 en gaat dieper in op dit conflict. Van jaar tot jaar behandelen we de oorlogsgebeurtenissen die tussen 1939 en 1945 plaatsvonden. Rik Blervacq bespreekt dit seizoen het jaar 1943.

Rik Blervacq studeerde Moderne Geschiedenis en Culturele Studies aan de KU Leuven. Hij is als leraar geschiedenis verbonden aan WICO Campus Lommel.

Docent: Rik Blervacq
Alle activiteiten