150 jaar later

Deze informatie is niet meer actueel!
In 2020 is het 150 jaar geleden dat Charles Dickens stierf. Toen hij in 1870 overleed, was hij Engelands populairste schrijver én één van de best betaalde schrijvers van zijn tijd. Dickens is de belichaming van het Victoriaanse Engeland met al haar paradoxen. Hij hanteerde een duidelijk dubbele moraal voor man en vrouw (zo hield hij er zelfs een minnares op na), maar tegelijkertijd had hij ...

Wie

Charles Dickens

Wanneer

  • wo 27 mei 2020

Prijs

€ 12,00

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp z/n)3920 Lommel

Info

In 2020 is het 150 jaar geleden dat Charles Dickens stierf. Toen hij in 1870 overleed, was hij Engelands populairste schrijver én één van de best betaalde schrijvers van zijn tijd. Dickens is de belichaming van het Victoriaanse Engeland met al haar paradoxen. Hij hanteerde een duidelijk dubbele moraal voor man en vrouw (zo hield hij er zelfs een minnares op na), maar tegelijkertijd had hij echt oog voor de sociale misstanden van zijn tijd. Denk aan het onnavolgbare Oliver Twist en David Copperfield. Hiervoor putte hij rijkelijk uit zijn eigen – bij tijd en wijle – traumatische jeugd.

Dickens was zonder meer de patriarch van de familie, maar zoals een echte Victoriaan betaamde, was hij niet gespeend van een flinke portie sentimentaliteit. Ook in zijn werk zie je die dubbelzinnigheid terug. De plots van zijn boeken zijn meestal flinterdun, zijn karakters zijn daarentegen magistraal. Hij schreef om het geld (hij moest immers een enorm familienetwerk onderhouden), maar liet daarmee wel een aantal  literaire klassiekers na zoals A Christmas Carol. Kortom, een zeer intrigerende schrijver waarover docente Martine Kouwenhoven honderduit zal vertellen.

Alle activiteiten