De Donut Economie van Kate Raworth

Deze informatie is niet meer actueel!
De Britse econome Kate Raworth schuift in haar boek een omkering van het economische denken naar voor waarbij de natuur niet langer de blinde vlek van het systeem is, maar er samen met de mens het hart van vormt. Griet Verbeeck las het boek meerdere keren en stelt het ons voor. De rijken worden rijker en extreme armoede bestaat nog steeds. Ons economisch handelen tast ons leefmilieu drastisch ...

Wie

De Donut Economie van Kate Raworth

Wanneer

  • wo 11 december 2019
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

€ 8,00

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp z/n)3920 Lommel

Info

De Britse econome Kate Raworth schuift in haar boek een omkering van het economische denken naar voor waarbij de natuur niet langer de blinde vlek van het systeem is, maar er samen met de mens het hart van vormt. Griet Verbeeck las het boek meerdere keren en stelt het ons voor.

De rijken worden rijker en extreme armoede bestaat nog steeds. Ons economisch handelen tast ons leefmilieu drastisch aan. Het dominante economisch denken heeft ons op een dwaalspoor gezet. Daarom bedacht Kate Raworth een alternatief economisch model: de Donut Economie met ieders basisrechten als ondergrens en het ecologisch plafond als buitenrand. De meest effectieve vorm van protest is iets nieuws voorstellen. Met dit boek schuift deze Britse econome een omkering van het economische denken naar voor, een omkering waarbij de natuur niet langer de blinde vlek van het systeem is, maar er samen met de mens het hart van vormt.

De Donut Economie die ze in haar boek beschrijft, is de economie waar de vraag naar groei wegdeemstert, ja zelfs wat overbodig en ouderwets aanvoelt. Of die groei nu groen, duurzaam, inclusief, slim, goed, evenwichtig is – of welk ander adjectief men er tegenwoordig op politiek niveau graag aan vastlijmt – is bijna irrelevant. Het gaat over hoe we op deze planeet kunnen thuiskomen, hoe we de 'eco' in economie kunnen koesteren. “Groei is eenvoudigweg onvoldoende als doel op zich”, meent Raworth.

“Groei is goed zo lang het nodig is. Ik wil mijn kinderen zien groeien, ik wil de planten in mijn tuin zien groeien, maar ik weet ook: als mijn kinderen nooit stoppen met groeien, dan passen ze binnenkort niet meer aan mijn tafel en zullen ze uiteindelijk door het dak van mijn huis breken. Een systeem gebaseerd op de utopie van eeuwige groei is voorgeprogrammeerd om zichzelf te vernietigen.”

Griet Verbeeck las het boek meerdere keren en stelt het ons voor.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten