Stefaan Van Brabandt - Hoe filosofie je leven kan veranderen

Deze informatie is niet meer actueel!
Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt schetst de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele alledaagse bestaan als voor de samenleving. Stefaan maakte in 2015 voor Canvas de achtdelige filosofische documentaire-reeks Het Voordeel van de Twijfel en schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks. Net ...

Wie

Stefaan Van Brabandt - Het voordeel van de twijfel

Wanneer

  • wo 24 april 2019
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

€ 12,00

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp 573920 Lommel

Contact

e-mail
info@ccdeadelberg.be

Info

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt schetst de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele alledaagse bestaan als voor de samenleving. Stefaan maakte in 2015 voor Canvas de achtdelige filosofische documentaire-reeks Het Voordeel van de Twijfel en schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks. Net als in zijn boek wordt tijdens deze lezing in het Raadhuis feestelijk getwijfeld aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten denkbeelden die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven.

Stefaan Van Brabandt schetst de betekenis en het belang van de twijfel als creatieve en constructieve kracht, zowel in ons individuele alledaagse bestaan als voor de samenleving. Net als in zijn boek wordt in deze lezing feestelijk getwijfeld aan de vanzelfsprekendheid van bepaalde ingesleten, vaststaande denkbeelden die ons persoonlijk en maatschappelijk leven vormgeven. Is tegenslag altijd slecht? Hoe verstandig is het om je hele identiteit te laten afhangen van je status? Zouden we met zijn allen niet beter wat minder werken? Mogen we dieren eten? Zit romantiek liefde in de weg? Waarom moeten we zorg dragen voor elkaar en de planeet? Heeft het zin om geluk na te streven? En wat willen we doorgeven aan onze kinderen in opvoeding, onderwijs en cultuur? Telkens wordt de heersende of tendentieuze manier van denken kritisch bevraagd en mogelijks doorprikt, waarna een andere, afwijkende, alternatieve manier van denken en leven wordt gepresenteerd.

Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte in 2015 voor Canvas de achtdelige filosofische documentaire-reeks Het Voordeel van de Twijfel en schreef ook het gelijknamige boek als verdiepende aanvulling op de tv-reeks. Wat zowel aan het boek als aan het tv-programma ten grondslag ligt, is de overtuiging dat het rijke gedachtengoed uit de filosofie nog steeds actueel, relevant en bevrijdend is en dat de denkbeelden van de grote filosofen uit de geschiedenis ons leven vandaag nog steeds kunnen verrijken, inspireren en verbeteren.

“De lezing van Stefaan Van Brabandt was het hoogtepunt van de Nacht van de Filosofie in Den Haag. Op een toegankelijke, bevlogen en begeesterende wijze (én met af en toe wat humor) prikkelde hij het denken van de toeschouwers en zorgde hij voor een boeiende uitwisseling van gedachten.” Nacht van de Filosofie, Den Haag

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten