Uitstap Kasteel Gaasbeek (volzet!)

Deze informatie is niet meer actueel!
Bezoek het park, de tuinen en de tentoonstelling "bruegel herontdekt"Het Kasteel van Gaasbeek werd gebouwd rond het jaar 1240. Tijdens de feodale middeleeuwen creëerde de hertog van Brabant het Land van Gaasbeek om zijn hertogdom Brabant te verdedigen tegen de vlakbij gelegen graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Godfried van Leuven (1209-1253), heer van Gaasbeek, was de bouwheer van de ...

Wie

Kasteel Gaasbeek

Wanneer

  • zo 28 april 2019
    van 00.00 u tot 23.59 u

Prijs

€ 65,00

Waar

naam
Cultuurcentrum De Adelberg
adres
Adelbergpark 13920 Lommel

Info

Bezoek het park, de tuinen en de tentoonstelling "bruegel herontdekt"

Het Kasteel van Gaasbeek werd gebouwd rond het jaar 1240. Tijdens de feodale middeleeuwen creëerde de hertog van Brabant het Land van Gaasbeek om zijn hertogdom Brabant te verdedigen tegen de vlakbij gelegen graafschappen Vlaanderen en Henegouwen. Godfried van Leuven (1209-1253), heer van Gaasbeek, was de bouwheer van de eerste versterkte burcht. Eind 18de eeuw kwam het kasteel in handen van de Italiaanse markiezenfamilie Arconati Visconti. Het werd een centrum waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten. Begin 20ste eeuw kwam het in handen van de Belgische staat en werd het een museum.

Het uitgestrekte park (49 hectare) dateert uit de 17de eeuw. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België! Tijdens de wandeling ontdek je enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers. Een gedroomde plek voor onthaasting!

De Museumtuin biedt een indrukwekkend overzicht van traditionele en vaak uiterst zeldzame fruit- en groentesoorten, gekoppeld aan diverse ingenieuze snoeivormen, het zogenaamde leifruit. De tuin omvat ook de vroegbarokke, ommuurde Franse tuin met zijn dubbele trap en panoramisch uitzicht op het kasteel.

De tijdelijke tentoonstelling Feast of Fools: Bruegel herontdektPieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo Feast of Fools. Bruegel herontdekt maak je kennis met een reeks sleutelwerken van moderne en hedendaagse Vlaamse en internationale kunstenaars die iets met Bruegel hebben. Ze knopen aan bij zijn thema's, herinterpreteren die, citeren hem en tonen zo aan dat zijn werk niets aan relevantie heeft ingeboet.

Het Kasteel van Gaasbeek, dat in Bruegels tijd al troonde in de golvende heuvels van het Pajottenland, het wellicht meest Bruegeliaanse van alle Vlaamse landschappen, vormt het perfecte decor voor deze verrassende en dwarse hommage.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten