Steven Laureys - Ons briljante brein

Deze informatie is niet meer actueel!
De Vlaamse neuroloog Steven Laureys is een wereldautoriteit in de kennis van hoe ons brein werkt. Hij is kandidaat-Nobelprijswinnaar voor zijn baanbrekend onderzoek naar het bewustzijn. In deze lezing, gebaseerd op het gelijknamige boek, beantwoordt hij vele wonderlijke vragen over de krachten en de grenzen van ons briljante brein. Wat is dat: bewustzijn? Hoe werken onze hersenen en gaan we ...

Wie

Steven Laureys - Topdokter

Wanneer

  • wo 13 februari 2019
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

€ 12,00

Waar

naam
Cultuurcentrum De Adelberg
adres
Adelbergpark 13920 Lommel

Contact

e-mail
info@ccdeadelberg.be

Info

De Vlaamse neuroloog Steven Laureys is een wereldautoriteit in de kennis van hoe ons brein werkt. Hij is kandidaat-Nobelprijswinnaar voor zijn baanbrekend onderzoek naar het bewustzijn. In deze lezing, gebaseerd op het gelijknamige boek, beantwoordt hij vele wonderlijke vragen over de krachten en de grenzen van ons briljante brein. Wat is dat: bewustzijn? Hoe werken onze hersenen en gaan we ooit gedachten kunnen lezen? Hoe kunnen we weten of comapatiënten nog bewust zijn en hoe kunnen we met hen communiceren? Wat is de bijna-dood-ervaring? ….

De Vlaamse neuroloog Steven Laureys is een wereldautoriteit in de kennis van hoe ons brein werkt. Hij is kandidaat-Nobelprijswinnaar voor zijn baanbrekend onderzoek naar het bewustzijn. In deze lezing, gebaseerd op het gelijknamige boek, beantwoordt hij vele wonderlijke vragen over de krachten en de grenzen van ons briljante brein. Wat is dat: bewustzijn? Hoe werken onze hersenen en gaan we ooit gedachten kunnen lezen? Hoe kunnen we weten of comapatiënten nog bewust zijn en hoe kunnen we met hen communiceren? Wat is de bijna-dood-ervaring? Wat is hersendood, wat kunnen we met hypnose, welke delen van de hersenen dienen waarvoor?

Steven Laureys ontving in 2017 de prestigieuze Francqui-Prijs, de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs. Hij is professor neurologie aan de Universiteit van Luik en leidt Coma de Science Group, een transdisciplinaire wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar coma en bewustzijnsstoornissen. Het Vlaamse publiek leerde Laureys beter kennen in de tv-reeks Topdokters op Vier.

Zijn onderzoek (sinds de jaren '90) leidde tot de opmerkelijke vaststelling dat maar liefst veertig procent van de patiënten die na een coma in een vegetatieve status verkeren, eigenlijk (minimaal) bewust zijn. Ze kunnen dus nog emoties voelen en pijn lijden. Daarnaast identificeerde Laureys in het menselijk brein niet één, maar twee bewustzijnsnetwerken: een extern (over de omgeving) en een intern bewustzijnsnetwerk (over onszelf).

Gegarandeerd een boeiende lezing.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten