B(l)oeiende planten

Deze informatie is niet meer actueel!
Ontdek in deze lezing van professor biologie Peter Roels dat planten wel degelijk bewegen, zij het misschien iets subtieler dan dieren. Of zie hoe planten op ingenieuze wijze dieren verleiden om zich te laten transporteren. Maak kennis met de typische manier van groei en hoe dat planten perfect aangepast maakt aan hun specifieke levenswijze. Planten hebben een lager 'knuffelgehalte' dan ...

Wie

B(l)oeiende planten

Wanneer

  • ma 26 november 2018
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

€ 8,00

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp z/n)3920 Lommel

Contact

e-mail
info@ccdeadelberg.be

Info

Ontdek in deze lezing van professor biologie Peter Roels dat planten wel degelijk bewegen, zij het misschien iets subtieler dan dieren. Of zie hoe planten op ingenieuze wijze dieren verleiden om zich te laten transporteren. Maak kennis met de typische manier van groei en hoe dat planten perfect aangepast maakt aan hun specifieke levenswijze.

Planten hebben een lager 'knuffelgehalte' dan dieren. Dieren bewegen nu eenmaal en reageren op ons en hun omgeving, waardoor ze onze aandacht trekken. Planten doen dat niet. Of toch?

Net als dieren gaan planten op 'jacht' en moeten ze strijd leveren, maar dan op zoek naar voldoende licht, de ultieme energiebron van alle leven. Bomen en grassen hebben hiervoor sterk verschillende maar even effectieve strategieën ontwikkeld. Planten kunnen ook 'zien' van waar het noodzakelijke licht komt en zich hiernaar oriënteren. Niemand minder dan Charles Darwin bestudeerde dit bewonderingswaardige proces al en toonde daarmee aan dat planten wel degelijk reageren op hun omgeving.

Treed binnen in het verborgen leven van planten die, net als dieren, fascinerende levende wezens zijn die we maar beter koesteren. 

Peter Roels is doctor in de biologie. Hij werkt als studiebegeleider op het monitoraat van de faculteit Wetenschappen van KU Leuven, waar hij ook al jaren doceert. Hij publiceerde meerdere wetenschapspopulariserende artikels voor leraren biologie en het grote publiek.

 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten