Het tropisch regenwoud

Deze informatie is niet meer actueel!
Dominiek Plouvier neemt je mee op een ontdekkingstocht doorheen het tropisch regenwoud. Wat is het belang van en wat vormt een bedreiging voor de tropische bossen? En is het regenwoud een buffer tegen klimaatverandering? Tropische bossen behelzen nog steeds een oppervlakte van om en bij de duizend miljoen hectaren, vooral in de Amazone, het Congobekken en restanten in Zuidoost-Azië. Het ...

Wie

Het tropische regenwoud

Wanneer

  • wo 28 november 2018
    van 19.30 u tot 22.00 u

Prijs

€ 8,00

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp 573920 Lommel

Info

Dominiek Plouvier neemt je mee op een ontdekkingstocht doorheen het tropisch regenwoud. Wat is het belang van en wat vormt een bedreiging voor de tropische bossen? En is het regenwoud een buffer tegen klimaatverandering?

Tropische bossen behelzen nog steeds een oppervlakte van om en bij de duizend miljoen hectaren, vooral in de Amazone, het Congobekken en restanten in Zuidoost-Azië. Het Amazonewoud met zijn 600 miljoen hectaren (200 keer België) staat symbool voor een schat aan biodiversiteit en een belangrijke buffer tegen klimaatswijziging. Dominiek Plouvier heeft jarenlang gewerkt voor meerdere organisaties zoals het Wereldnatuurfonds, Wereldbank, Europese Commissie  en tal van overheden in Europa die tropisch bosbehoud en -beheer ondersteunen. Naast vaste functies in de Guiana's, Costa Rica en Brazilië heeft hij in meerdere tropische landen in Afrika en Azië gewerkt. Hij is mede oprichter van het Vlaams Fonds Tropisch Bos in 2001 en heeft meerdere boeken geschreven over het tropisch bos.

Rond 1980 werd hard aan de bel getrokken over de vernietiging van het tropisch bos wereldwijd. Men voorspelde zelfs dat het tropisch regenwoud totaal ging vernietigd zijn in het jaar 2.000. Dit is niet gebeurd, maar hoe staat het nu met de graad van ontbossing? Hoeveel is er nog over? Wat zijn de oorzaken van die massale ontbossing en hoe zijn wij in België en Europa mede oorzaak van de vernietiging ? Wat verliezen we aan schatten van biodiversiteit? Terwijl we de meeste vogels, zoogdieren en reptielen/amfibieën kennen, vinden expedities nog tal van nieuwe vissoorten, tal van nieuwe planten en ontelbare nieuwe soorten insecten. Men schat dat we anno 2018 slechts een kwart van de kevers van het Amazonewoud kennen. Maar ook nieuwe vogels en zoogdieren worden soms nog sporadisch ontdekt. In 2014 werd nog een nieuwe roofvogelsoort ontdekt in het Amazonewoud.

Sedert het nieuwe millennium is het buzzword 'climate change' geworden binnen de milieubeweging. Wat dragen de bossen en specifiek de regenwouden bij, als carbon sink, en wat zijn de inspanningen wereldwijd om de 'ecosystem services' van de bossen als carbon sink of waterreservoir of klimaatregulator effectief een 'prijs' te geven?

Verder gaat Dominiek in op zijn huidige functie als directeur van het ACT Europa, een NGO die zich inzet in het Amazonewoud voor de inheemsen en het behoud van het bos, een win-win situatie met veldprojecten in Colombia, Brazilië en Suriname.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten