Elvis Peeters brengt Veldeke (Poëzieweek)

Deze informatie is niet meer actueel!
Tijdens deze pittige lezing vertelt Elvis Peeters over het werk en leven van Henrik van Veldeke. Zijn hoofse minneliederen nodigen uit tot zingen. Elvis leest voor of rapt de hertaalde minnedichten en toetst ze aan de huidige tijd. Je krijgt er nog een kortfilm bovenop over het leven van Veldeke. WEEK VAN DE PÖEZIE Wat Dante is voor de Italianen en Homeros voor de Grieken, dat is Henrik van ...

Wie

Elvis Peeters

Wanneer

  • wo 31 januari 2018
    van 18.30 u tot 19.30 u

Prijs

€ 6,00

Waar

naam
Raadhuis
adres
Dorp z/n)3920 Lommel

Info

Tijdens deze pittige lezing vertelt Elvis Peeters over het werk en leven van Henrik van Veldeke. Zijn hoofse minneliederen nodigen uit tot zingen. Elvis leest voor of rapt de hertaalde minnedichten en toetst ze aan de huidige tijd. Je krijgt er nog een kortfilm bovenop over het leven van Veldeke.

WEEK VAN DE PÖEZIE

Wat Dante is voor de Italianen en Homeros voor de Grieken, dat is Henrik van Veldeke voor de Lage Landen.

Als je vóór je deze zin las, durfde te geeuwen bij de naam Veldeke, dan heeft schrijver en zanger Elvis Peeters nu teruggeslagen. Veldeke is de allereerste schrijver uit ons taalgebied die onder een auteursnaam een oeuvre naliet. Al jaren is Elvis Peeters gebeten door de 12de-eeuwse Nick Cave of Stromae uit het Hasseltse. Nu heeft hij de Middelhoogduitse minnedichten van Henrik van Veldeke op ingenieuze wijze omgezet in sprankelend en muzikaal hedendaags Nederlands. Wat tevoorschijn komt vanonder de laag van 850 jaar schemer, zijn woorden die zich universeel en troostend recht in je hart nestelen. De liefde, het liefdesverdriet, het steeds sneller komen en gaan van de seizoenen, Veldeke heeft er net als jij en ik van genoten, en van afgezien.

In een pittige lezing vertelt Elvis Peeters over Veldeke en zijn hoofse minnelyriek, over leven, werk en tijdgenoten van de grote dichter. De minneliederen nodigen uit tot zingen. Ze wortelen in een traditie waarin vandaag Raymond van het Groenewoud en verschillende rappers actief zijn. Elvis leest voor of rapt de hertaalde minnedichten en toetst ze aan de huidige tijd. Je krijgt er nog een kortfilm bovenop over het leven van Veldeke.

Binnen het kader van De Week van de Poëzie wordt op donderdag 1 februari '18 de  film Paterson (VS 2016) vertoond. Paterson is een bedrieglijk ingetogen karakterstudie over de poëzie van het alledaagse. Meesterlijk observeert regisseur Jim Jarmush acht dagen een jonge buschauffeur uit Paterson, New Jersey. Zijn dagen bestaan uit een aaneenschakeling van routines en tussendoor schrijft hij gedichten. De film is een bitterzoete hommage aan de gedichten van William Carlos Williams en poëzie tout court

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten