De Kolonie - Archeologisch Museum

Museum De Kolonie vertelt een spannend verhaal over overleven in de natuur, de ontdekking van nieuwe technologieën, het scheppen van een landschap … tijdens de prehistorie in de Kempen. Het museum boeit de bezoeker met authentieke Lommelse prehistorische vondsten, zoals de raadselachtige gegraveerde steen, vuurstenen pijlpunten, bronzen bijlen, grafurnen met crematieresten… Voor jong en oud! ...

Wanneer

 • maandag
  van 13.30u. tot 17u.
  dinsdag
  van 13.30u. tot 17u.
  woensdag
  van 13.30u. tot 17u.
  donderdag
  van 13.30u. tot 17u.
  vrijdag
  van 13.30u. tot 17u.
  zaterdag
  Gesloten
  zondag
  van 13.30u. tot 17u.

Prijs

€ 2,00 (Basistarief: 2,00 €; Kinderen en jeugd tot 18 jaar: 0,00 €)

Waar

naam
De Kolonie - Archeologisch Museum
adres
Kolonie 773920 Lommel

Info

Museum De Kolonie vertelt een spannend verhaal over overleven in de natuur, de ontdekking van nieuwe technologieën, het scheppen van een landschap … tijdens de prehistorie in de Kempen. Het museum boeit de bezoeker met authentieke Lommelse prehistorische vondsten, zoals de raadselachtige gegraveerde steen, vuurstenen pijlpunten, bronzen bijlen, grafurnen met crematieresten… Voor jong en oud!

Erfgoed Lommel vzw richt in de voormalige staatsboerderij een archeologisch en historisch museum in over mens en landschap in de Kempen, met als naam De Kolonie.

In De Kolonie reis je terug in de tijd. Je maakt er kennis met de colonie agricole en met de zinkindustrie en de zandwinning. Unieke en authentieke voorwerpen in combinatie met oude films laten je zien wat een dag hard labeur aan de zinkovens voor de arbeiders inhield. Wie of wat waren de Teuten en wat deden zij? Je ontdekt het in De Kolonie. Eeuwenlang ontgonnen boeren het Kempens landschap. De Kolonie toont je het hoe en waarom. Op je terugreis doorheen de tijd leer je alles over het belang van de heide voor de boer, de invloed van de abdijen, het ontstaan van de oudste gehuchten, Pronkstukken in De Kolonie zijn de talrijke urnen afkomstig van een rijke begraafplaats van ijzertijdboeren, de bronzen schat uit de Konijnenpijp - een offer van bronzen voorwerpen -, En tenslotte kom je terecht bij een heus steentijdkamp. Niet zomaar wat aangeklede etalagepoppen, maar prachtige, levensechte figuren, mensen uit de steentijd in hun natuurlijke omgeving. Voor hun tent kappen ze steen tot werktuigen. Jagers komen terug van een succesvolle jacht, maken vuur, bewerken huiden, been en gewei. Je ziet er het oudste kunstwerk in Vlaanderen 14.000 jaar oud.

Voor de jongeren is er het educatief project Oertijd (in klasverband). Wanneer ze met ouders of grootouders komen, kunnen ze het museum verkennen aan de hand van spannende zoekopdrachten. Of ze spelen samen het Teutenspel. Testen ze hun museumkennis eens graag op een computer? Ook dat kan!
Alle activiteiten