Het nieuwstedelijk: Groupe Diane

Deze informatie is niet meer actueel!
De eighties zijn nog maar net begonnen en Michel Strée, een jonge kerel uit Vielsalm, heeft er genoeg van. Zijn buurvrouw, weduwe, moet het rooien met een karig maandloon. Zijn vader, harde werker, is net ontslagen in de houtzagerij. De groeiende sociale onrechtvaardigheid stuit Michel tegen de borst.

Wie

Het nieuwstedelijk

Wanneer

  • vr 17 februari 2017
    van 20.15 u

Prijs

€ 15,00

Waar

naam
CC De Adelberg
adres
Adelber3920 Lommel

Info

Do something worth remembering. Elvis Presley

“Ik moet iets doen !” De eighties zijn nog maar net begonnen en Michel Strée, een jonge kerel uit Vielsalm, heeft er genoeg van. Zijn buurvrouw, weduwe, moet het rooien met een karig maandloon. Zijn vader, harde werker, is net ontslagen in de houtzagerij. De groeiende sociale onrechtvaardigheid stuit Michel tegen de borst. Het kan zo niet verder. De dingen moeten veranderen.

Samen met twee minderjarige vrienden gijzelt hij op 14 november 1980 een lijnbus. In een zwarte Elvis-outfit, met jachtgeweer en zelfgemaakte nepbom, dwingt hij de chauffeur om naar de BRT/RTBF in Brussel te rijden. Onderweg pikken ze nog gijzelaars op: vijftien scholieren en een leraar.

Michel wil de aandacht van het hele land en eist  radiozendtijd. Pers, politici en publiek volgen de gijzeling live op de parking van het omroepgebouw. Twee keer klinken er zelfs schoten. Wanneer de drie gasten uiteindelijk na tien uur gijzeling toegang krijgen tot een radiostudio, worden ze overmeesterd door de speciale interventie-eenheid ‘Groupe Diane’.

Het is de eerste keer dat Groupe Diane in actie komt, sinds zijn oprichting in 1974. Michel Strée wordt gearresteerd en komt voor een assisenjury. Hij wordt veroordeeld tot vijftien maanden cel. Wanneer hij terug vrijkomt, heeft hij foute vrienden gemaakt en raakt hij pas echt van het rechte pad.

Na de eerste samenwerkingen in Angst en Hoop werken Christophe Aussems en Stijn Devillé volop samen in deze voorstelling over moderne Robin Hoods en sociale actie.

 

 

 

 

 

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten